Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Web Atölyesi

Mobil Uygulama

Web Atölyesi olarak Girne bölgesine ,alanında başarılı kadromuz ile destek sağlamaktayız. İhtiyacınızı belirleyin sizlere yardımcı olalım.

Mobil Uygulama Nedir ?

Mobil uygulamatelefon ve tabletler için özel olarak yapılan ve telefonlara ve tabletlere indirilerek kullanılan uygulamalara denir. Android telefonlar için Google Play üzerinden, IOS Telefonlar için ise App Store’dan uygulamalar indirilmektedir.

Mobil uygulama yaptırmak ise telefonların işletim sistemlerine göre yapılan isteklere, gereksinimlere ve ihtiyaçlara göre uygulama ve yazılımları geliştirmektir.

Web Atölyesi olarak size veya firmanıza özel mobil uygulamalar yaparak ihtiyaçlarınıza özel profesyonel yazılım ve uygulamalar sunabiliriz.

Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılmalı ?

Mobil uygulama geliştirebilmek için öncelikle aklınızdaki uygulamanın iyi bir şekilde planlanması ve projelendirilmesi önemlidir. Düzgün projelendirilmemiş uygulama yazılımları, istenilenin çok altında kalabileceğinden dolayı yapılacak uygulamanın yazılımsal ve tasarımsal özelliklerinin detaylı bir şekilde belirlenmesi ve şemalandırılması gereklidir.

Alanında uzman uygulama geliştirici ve yazılımcıları ile projenizi oluşturmanız, projenizin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için oldukça kritik bir durumdur. Bir diğer önemli nokta ise özellikle uygulama geliştirme alanına yönelmiş yazılımcı ve tasarımcılar ile çalışmalar yapılmalıdır. Bu tarz yazılım üzerine odaklanmış geliştiriciler ise genellikle. Swift, Java, React-Native, Flutter gibi programlama dillerini kullanmaktadır. Bu aşamada seçilecek kişilerin yeterliliği ısrarla sorgulanmalıdır. Aksi halde ortaya çıkarılan uygulamalar ya beklentinin çok altında kalacak, ya da başarısız olarak sonuçlanacaktır.

Bu sebeple iyi bir mobil uygulama projesi ortaya çıkarabilmek için, iyi bir yazılım firmasına, ekibine veya uygulama geliştirme konusunda iyi bir yazılımcıya ihtiyacınız var demektir. Bu doğrultuda Web Atölyesi olarak alanında uzman, deneyimli yazılımcı, tasarımcı ve geliştiriciler ile aklınızdaki projeleri hayata geçirebiliriz.

Hangi Firmalar Yapabilir ?

Önemli sayılabilecek projeler geliştirmiş, geliştirdiği bu projeleri size sunabilen, farklı programlama dilleri ile hizmet verebilen, güncel teknikleri ve teknolojileri takip eden firma veya şahıslar bu konuda size en doğru şekilde yardımcı olacaktır. Bu noktada Web Atölyesi olarak deneyimli ve alanlarında ödüllü geliştiriciler ile size en doğru hizmeti sunabiliriz.

Mobil Aplikasyon Yaptırmanın Aşamaları Nelerdir ?

Uygulama yapımının projelendirme adımları ise şu şekilde olmalıdır;

  1. İhtiyaçlarınızı tek tek en ince ayrıntılara kadar listelenmeli (Journalizing)
  2. listelenen ihtiyaçlar doğrultusunda bir akış şeması çıkarılmalı (Flow-Chart)
  3. Akış şeması çıkartılan projenin kullanıcı ve aktörleri belirlenmeli (admin, satıcı, editor, kullanıcı, müşteri vb.) 
  4. Kullanıcıların sistem üzerindeki ilişkisi şemalandırılmalı (Use-Case Scenario)
  5. Bütün yukarıdaki adımlar baz alınarak veri tabanı şeması(ER Diagram) çıkartılmalı
  6. Uygulama içerisinde kullanılacak olan servislerin, bağlantıların tek tek belirlenmesi (RestAPI, SOAP)
  7. Sistemin hangi diller ile yazılacağına karar verilmeli ve bu dillere göre şamalar (UML Diagram) çıkartılmalı. (Swift, Java, React-Native, Flutter vb.)
  8. Daha sonra ihtiyaçlara göre ortaya çıkabilecek sayfalar veya wire-chart'lar çıkartılmalı
  9. Yukarıdaki tüm adımlar belirlendikten sonra yazılıma ışık tutması bakımından yapılması muhtemelen olan tüm ekran veya sayfalar tasarlanmalı (UX/UI)
  10. Ve çalışmalara başlanmalı…

Mobil Uygulama Fiyatları Nedir ?

Bu konuda sabit bir fiyat belirleyebilmek mümkün değildir. Fakat genel olarak yapılan mobil uygulama projeleri aplikasyonda oluşturulacak sayfa sayısına, projenin tahmini bitiş süresine, kaç adet geliştirici ve tasarımcının çalışacağına ve içerdiği teknik zorluklara, yerel(native) veya hibrit(hybrit) uygulama olup olmamasına göre fiyatlandırılmaktadır. O halde ortalama olarak projeleri tahmini yapılacak sayfa sayısına göre ve çalışacak personele göre fiyatlayacak olursak, aşağıdaki tablo gibi bir fiyatlandırma ortaya çıkabilir.

Mobil uygulama yapmak istiyorum diyenler öncelikle uygulamayı geliştirecek olan yazılımcı veya firmaları seçerken deneyimli ve alanında uzman kişilerle çalıştıklarından emin olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde geliştirlen uygulama veya yazılımlar beklenein çok altında kalabilir. Çalışılacak kişilerin deneyimlerinden emin olabilmek için daha önceki yaptıkları projeler incelenebilir veya proje ile ilgili projenin daha özet bir versiyonunun yapılması istenebilir. Bu oldukça önemli dir durumdur demo çalışmasını yapabilen yazılımcı veya kurumlar bu iş için seçilmesi doğru kişiler veya firmalar olabilir. Çünkü yapılmak istenen projenin bir küçük versiyonu projeye ışık tutacağından bunu başarılı bir şekilde yapabilen kişiler doğru kişilerdir diyebiliriz.
 

Fiyatlar Nasıl Belirlenir ?

Yukarıdaki şemada bahsedildiği gibi adam gün maliyeti, sayfa sayısı, proje tahmini bitiş süresi, uygulamanın yerel(native) veya hibrit(hybrit) olup olmamasına ve teknik zorluklara göre mobil uygulama projeleri fiyatlandırılmaktadır.

Hangi Programlama Dilleri Kullanılır ?

Bu konuda da spektrumlar (alternatifler) oldukça geniştir. Bir mobil uygulama projesi için örnek verecek olursak;

  • Uygulama yapımı için Swift, Java, React-Native, Flutter gibi diller düşünülebilir.
  • RestAPI için PHP, C#, Java, NodeJS vb. Düşünülebilir
  • Veritabanı için MysSQL, PostgreSQL, MSSQL, SqlLite düşünülebilir
  • Cache mekanizması için Redis, APC Cache veya MemCache düşünülebilir
  • Projeyi hem yedeklemek, hem versiyon kontrolü, hem de birden fazla yazılımcının işlerini kolaylaştırması için GitHub kullanılmalı
  • Proje yönetimi için özellikle büyük ekipler ve projeler için Atlassian kullanılması düşünülebilir
  • Proje tasarım aşamasında oldukça popüler olan Figma’nın yanı sıra Adobe Photoshop, Adobe Illustrator gibi programlar da kullanılmaktadır
  • Projelerin sunucu tarafında kontrolü için Dockers, cPanel, Plesk, CyberPanel düşünülebilir

 

Yerel (Native) ve Hibrit (Hybrit) Aplikasyon Farkı Nedir ?

App Store ve Google Play’de yayında olan uygulamaların bir kısmı yerel (native) uygulamalar, bir kısmı ise hibrit (hybrit) uygulamalardır. Bu iki ayrımı yapılan uygulamanın kategorisi, uygulama maliyeti ve uygulamanın yönetilebilir olması gibi faktörler belirler.

Genel anlamda uygulama içerisindeki çoğu sayfanın ve verinin bir web sunucusu üzerinden bir web sayfası gibi gösterilmesi durumuna hibrit (hybrit) uygulamalar denmektedir. Yani bu kategorideki uygulamalar bir Web Sitesine bağlanır ve o Web Sitesindeki sayfaları ve yönlenmeleri kullanır.

Yerel (native) uygulamalar ise uygulama içerisindeki tüm sayfaların, tüm özelliklerin, kullanıcıların telefonunda barınması ve dataların kullanıcı telefonunda kayıtlı olması durumudur. Yani kısacası yerel (native) uygulamarda kullanıcılar bir Web Sitesi görmezler, onun yerine telefonlarının işletim sistemlerine özel geliştirilmiş sayfaları görürler.

Bu iki uygulama türü arasındaki en önemli fark ise (UX/UI User Exprerience / User Interface) kullanıcı deneyimi olarak adlandırılan durumdur. Hibrit (hybrit) uygulamalarda kullanıcı deneyimi daha düşük olurken, yerel (native) uygulamalarda bu deneyim çok daha yüksektedir. Kullanıcı deneyimi nedir diyecek olur isek; bunlar kısaca hız, basit ve anlaşılır arayüzler (layouts) ve erişilebilirlik diyebiliriz.

Yerel (Native) Uygulama Yaptırmak mı Daha Ucuz Yoksa Hibrit (Hybrit) Uygulama mı ?

Yerel ve hibrit uygulama fiyatlarında ciddi farklılıklar vardır diyebiliriz. Çünkü yerel bir uygulama yapabilmek için hem mobil uygulama alanında uzman bir yazılımcıya ihtiyacımız var, hem de yerel uygulama için ayrıca tasarım ve projelendirmeler gerekebilmektedir. Tam tersi olarak durum hibrit uygulamalar için ise daha farklıdır. Hibrit uygulamalar da hem maliyet daha düşüktür, hem proje yapım süresi daha kısadır, hem de projelendirmeler ve yayın süreçleri daha basittir denilebilir.

Fakat her işte olduğu gibi kalite eğer ön planda tutulacaksa, proje kesinlikle yerel (native) uygulama olarak geliştirilmelidir.

Android Telefonlar İçin Ayrı IOS Telefonlar için Ayrı Geliştirme mi Yapılıyor ?

Bu durum eskiden çok daha zahmetli olan bir durumdu. Çünkü günümüzde mobil uygulamalar 2 farklı platform için geliştirilmektedir. Bunlar IOS işletim sistemli telefonlar ve Android işletim sistemli telefonlar olarak ikiye ayrılmaktadır. IOS ve Android işletim sistemlerinin birbirlerine rakip 2 işletim sistemi olduğunu düşünecek olursak, işin aslında eskiden ne kadar da zor olduğunu anlamış oluruz. Çünkü eskiden hem android için hem de iOS için ayrı ayrı yazılım süreçleri yaşanmaktaydı. Hatta bu durum o kadar zorlu bir süreç halini almıştı ki 2 platformda da hizmet vermek isteyen firmalar 2 platformdaki uygulamalardaki özellikleri ve iki uygulamadaki kullanıcı deneyimini aynı yapabilmek için ciddi maliyetler üstleniyorlardı.

Bu durum 2016 yıllarından sonra Facebook’un React Native dilini piyasa sürmesi ile biraz daha rahatlık kazandı. Çünkü React Native hem IOS, hem de Android telefonlar için aynı anda yazılım geliştirilmesine imkan veren bir programlama dilidir. İlerleyen zamanlarda React Native'in yanına Flutter gibi programlama dilleri de eklendi ve böylece 2 farklı işletim sistemi için uygulama geliştirmek daha da kolaylaştı diyebiliriz.

Projem Google Play veya App Store’da Yayınlanacak Mı ?

Yapılan uygulamaların Google Play’de ve App Store’da yayınlanması da ayrı bir çalışma gerektirmektedir. Çünkü her iki platform için ayrı ayrı authentication (kayıt ve tanıma) işlemleri yapılmalı ve uygulamaların yayın süreçleri takip edilmeli. Özellikle App Store’da uygulama yayınlamak istendiğinde, Apple uygulamaları çok detaylı bir şekilde incelediğinden dolayı burada da farklı bir çalışmanın yürütülmesi gerekmektedir.

Web Atölyesi olarak uygulamaların yayınlanma süreçlerini detaylı bir şekilde takip ediyor ve bu konuda uygulama sahiplerine destek veriyoruz.

Proje Bittikten Sonra Teknik Destek Alabilecek Miyim ?

Web Atölyesi ile hayata geçirdiğimiz mobil uygulama projeleri için, proje bitiminden sonra en az 3 ay ücretsiz olarak satış sonrası destek vermekteyiz. Daha sonrasında iş ortaklarımız veya müşterilerimizin istekleri doğrultusunda, maintenance veya destek programları oluşturmaktayız. Bu konuda firmalar arasında oldukça değişkenlik gösteren süreçler mevcuttur.

Farklı Dil Seçenekleri ile Proje Yaptırabilir miyim ?

Mobil uygulama olarak yola çıkarılan hazır paket olmayan bütün projelerde farklı dil opsiyonlarıyla A’dan Z’ye projenin geliştirilmesi mümkündür.

Hizmet bölgelerimiz;

Girne mobil uygulama Girne mobile application Girne app Girne play store Girne app store Girne web tabanlı uygulama Girne Telefon uygulaması Girne uygulama yazılımı Girne uygulama tasarımı
bölgesi ziyaretçilerimiz, Web Atölyesi'nin mutlu müşterileri arasına katılmak için +90(532) 200 9852 veya info@webatolyesi.com.tr ile bize ulaşın, ihtiyacınıza uygun Kurumsal web sitesi, E-ticaret, E-tahsilat veya Crm çözümünü size sunalım

Bize Yazın

Merkez Ofis

Ziya Gökalp, Mall of İstanbul The Office Plaza, Kat 17 34490 Başakşehir/İstanbul